fallback

ЕС затяга контрола над биткойна и парични преводи, за да ограничи тероризма

Планира се по-строг контрол над всички разплащателни методи, които могат да се извършат анонимно и да се използват от терористи

19:57 | 20.11.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) ще увеличи контрола над предплатените карти, паричните преводи от мигранти и сделките с биткойни в опит да ограничи финансирането на тероризма след атаките в Париж, предаде Ройтерс.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС са постигнали споразумение в петък в Брюксел да затегнат проверките на тези разплащателни методи, които могат да се извършат анонимно и да се използват от терористични групировки за финансиране на атентати.

Министрите призоваха Европейската комисия (ЕК) „да затегне контрола над методите за небанкови плащания като електронни/анонимни разплащания, парични преводи от мигранти, компании за пренос на пари в брой, виртуални валути, прехвърляне на злато или други ценни метали и предплатени карти в съответствие с риска, който те представляват“, пише в съвместно изявление след края на срещата.

Министрите искат от Еврокомисията да представи предложения как да се увеличат проверките на тези методи за разплащане.

В изявлението се призовава също за по-ефективни ограничения на нелегалната търговия с предмети с културна стойност. Целта е да се намалят продажбите на откраднати произведения на изкуството.

Подчертава се и категоричният ангажимент на министрите да „осигурят бързо и ефективно замразяване на активи на терористи в рамките на Съюза.“

ЕК вече оценява рисковете на няколко разплащателни метода, които могат да се ползват за финансиране на тероризма и пране на пари.

„Сред секторите, които оценяваме, ползването на виртуални валути ще подлежи на особено засилено внимание“, казва служител на ЕК.

Биткойнът е най-разпространената виртуална валута и се използва като средство за бързо и анонимно прехвърляне на пари чрез мрежата без проверка от трета страна.

Предплатените карти включват всички разплащателни карти, които могат да се заредят със средства и да се ползват за покупката на стоки и услуги.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 04.09.22 г.
fallback